От доста време се занимавам със захарно тесто и истината е ,че доста се затруднявах с направата му.глюкоза,желатин,бъркане ,мачкане,много труд ,а несигурни резултати.Веднъж даже си купих готово захарно тесто,което обаче въобще не е евтино и най-вече незнам как и с какво е направено.Всичко това до момента ,в който открих това супер лесно бързо и винаги получаващо се тесто.За съжаление не си спомням от кой сайт го открих за да го публикувам тук :-( И така продуктите са малко и много лесни:
150мл вода
70гр масло
150гр брашно
500-900 гр пудра захар
Количеството на пудрата е много относително,защото играе огромна роля климата,който е в момента на приготвянето.правила съм дозата с 500 гр,а вчера ми трябваха 900 гр.даже и кило!!! затова добре е да сте запасени с 1 кило за всеки случай.
Слагаме водата с маслото в тенджерка на котлона да заврат.щом се стопи маслото изсипваме всичкото брашно на куп и започваме да бъркаме с дървена лъжица енергично,докато се получи тесто ,което се отлепя от стените на тенджерата.Изваждаме го от съда и го оставяме на плота да изстине
След като поизстине и стане нормално на пипане започвате да месите докато поеме необходимата пудра захар и стане меко като пластелин.Тук вече ще си проличи колко пудра ще поеме.при мен вчера беше топло ,защото едновременно печах блата.Може в началото да се разтича тестото и да ви се струва ,че нищо няма да се получи,но не се отчайвайте просто продължете да добавяте захар и да месите. В някой момент ще се получи :-)
Сега ако няма да работите веднага,трябва много добре да го увиете в кухнеско фолио,от това найлоновото,ама много добре да не влиза от никъде въздух и да го поставите в кутия с капак в хладилника.Ако ще изработвате фигурки,вземате малка част от тестото боядисвате в желания цвят и оформяте фигури.В момента иползвам гелови бои и съм много доволна,но съм рабита и с бои на прах и с течни.просто ако видите ,че се размеква добавяте пудра захар.Аз рещих да си направя една пролетна торта с много цветя и пеперуди :-)
Някои от пеперудите ги поставих върху разтворена книга за да получат формата на пърхащи пеперуди :-)
Останалото тесто увих добре и оставих в хладилника до сутринта ,когато щях да сглобя тортата :-) а тези фигури оставих навън за да съхнат.
Това е!!! не е трудно нали?? С малко въображение можете да правите невероятно красиви торти :-)
Успех!!
Имате въпроси ??? Задайте ги!!
Еееееи най на края!!! От кога чакам тази рецепта. @
ОтговорИзтриванеАааааа Гале може ли да излползвям χρώματα ζαχαροπλαστικής за оцветяване на захарнато тесто?
ОтговорИзтриванеАз те бях питала каква рецепта искаш,но не ми отговори:-) да разбира се само със сладкарски бои оцветяваме,просто обяснявах за различните видове бои :-) успех!!!
ОтговорИзтриванеМерси много
Изтриванеуспех и чакам отзиви :-)
Изтриване