Преди няколко дни ми донесоха една торба със зелени смокини.Порових си за рецепти посъветвах се с майка и се хванах на работа.Трудоемко признавам,а и доста време отнема,но резултата според мъжа ми си заслужава.Аз не вкусвам даже сладка,ама хайде за децата се прежалих :-)Разбира се ,че прескочих момента,в който се варят със син камък,защото не виждам смисъл да слагам отрова в сладкото само и само да се запази зеления цвят..Вие ако държите на цвета просто към първата вода ще прибавите щипка син камък. Така ,ето я рецептата:
100 смокинки
1.5кг захар
1л вода
по желание канела,ядки,портокалови корички
1 лимон
Много е важно да използвате ръкавици,защото отделят едно млекце ,което причинява алергии,а и е страшно лепнещо.Подряазвате дръжките и пробождате на 3-4 места.Слагате да се варят,и щом поврят 5 минути изсипвате водата,охлаждате и сипвате нова вода.Пак варите 5 минути и пак изсипвате ,охлаждате и слагате отново да заври.значи общо 3 пъти ври по 5 минути.След последното варене изсипваме водата охлаждаме и изстискваме една по една всички смокини.стават на вид като изсушени.
В тенджера слагаме водата със захарта да заврят.По желание прибавяме клонки канела ,ванилия или портокалови корички.Когато се посгъсти сиропа прибавяме смокините,изключваме котлона и ги оставаме цяла нощ.смокините отново придобиват първоначалния си вид,попивайки сиропа като гъба.на сутринта слагате пак да заврят проверявате гъстотата капвайки една капка върху една чинийка и ако не се стича е готово.Добавяме сока от един лимон и изсипваме в чисти бурканчета.затваряме капаците и обръщаме обратно докато изстинат.
Успех!!!
Имате въпроси??? Задайте ги!!!
Няма коментари:
Публикуване на коментар