КОЗУНАК
Бързам без много предисловие да ви кажа рецептата за изпитани козунаци на конци.Правя ги всяка година и винаги се получават.Снимките са от вчера,когато направих първата доза и ги изпратих в една църква за бедните.В събота когато ще правя нашите козунаци ще изкарам повече снимки и ще ги добавя.
Необходими продукти
1кг брашно
6яйца
200гр масло
200гр захар
1кубче мая(при мен бяха 2 кубчета,т.к.са малки за половин кг брашно)
250мл пр.мляко
настъргана кора от 1 лимон
1/3ч.ч стафиди
щипка сол
Брашното се пресява в дълбока съд. Отделно се разбиват яйцата със захарта, към тях се прибавят лимоновата
кора .Млякото се затопля до малко повече
от телесна температура - трябва съвсем леко да напарва на пръста. В него
се натрошава маята, добавят се щипка сол, 1 с.л. захар и 1 с.л. от
брашното и се дръпва настрани.
В дълбокия съд, пресятото брашно се
оформя като кладенче, в което се изсипват яйчената смес, млякото с
маята. Започва се замесване на тестото. Размесва се добре, докато не се
получи хомогенна смес. В зависимост от брашното, което използвате,
както и от големината на яйцата, е възможно да не ви достигне брашно,
или пък да ви остане. Тестото трябва да е меко, лесно за размесване, но
да не залепва здраво за пръстите. Ако не ви достига брашно, просто ще
добавите колкото трябва. Веднъж замесено, тестото се вади от съда и се
слага на набрашнената маса.
Следва втора част от действието -
вкарването на маслото в него. За тази цел маслото се разтопява
предварително, като се внимава много да не започне да се пържи. Тестото се разстила с ръце на масата и се
намазва с разтопено масло. Захлупва се като плик, след което пак се
разстила на масата. Пак се намазва с маслото и пак се захлупва и това се
повтаря, докато не свърши всичкото масло. Ако тестото започне да
залепва за масата, тя се наръсва с брашно. Целта на това упражнение е да
се получат много пластове в тестото, така че да се сдобием с
класическия козунак - на конци. Измесеното тесто се слага в по-голяма
съдина и се оставя на топло, за да втаса. Когато е уголемило двойно
обема си, се пристъпва към оформяне на козунаците. Там вече всичко
зависи от въображението ви: дали ще си ги направите на плитка, дали на
руло - въпрос на вкус. Ако ще правите руло с мармалад, е добре върху
разстлания мармалад да се наръсят смлени орехи, за да не се разтече из
формата за печене. Самата форма се намазва с масло, наръсва се с брашно и
в нея се поставят оформените козунаци.
Оставят се да втасат както са
оформени и след това отгоре се украсяват с бадеми, лешници или каквото
предпочитате, намазват се само с разбит белтък (така не загарят), при
желание се наръсват със захар и се пекат. В началото се слагат в добре
загрята фурна на 220 С, но след десет минути намалявате на 180 и печете
още половин час. Поглеждате периодично и ако видите, че отгоре започват
да се препичат, слагате алуминиево фолио, за да не изгорят.
Допивам си кафето и почвам да ги правя
ОтговорИзтриванеАз в събота �� чакам отзиви !!!
ОтговорИзтриване