вторник, 29 декември 2015 г.

Погача

 Всеки път ,когато имаме празник или гости винаги правя тази погача.Правя повечето пъти тази форма ,която ще ви дам сега ,но понякога правя друга форма.Тя си е по ваше желание.рецептата си е същата ,декора се мени;-)

Продукти:
750 гр брашно+ 100 гр за месенето
4 яйца
4с.л. олио
1 с.л мед(захар)
1ч.л оцет
1ч.л. цол
375 мл топло прясно мляко
100 гр меко масло
пакетче и половина суха мая или 30 гр прясна



Начин на приготовление:
Разтваряме маята в 100 мл топло мляко заедно с меда(захарта) и оставяме на топло да втаса около 10 минути.Пресяваме в една купа брашното и солта.Правим кладенче и прибавяме в него разбитите яйца ,като сме оставили един жълтък за намазване.Добавяме и останалото топло мляко,олиото,оцета и втасалата мая.Замесваме тесто и го изваждаме върху набрашнена повърхност,доумесваме и го оставяме да втаса в легенче или тава..Когато удвои обема си изваждаме отново върху набрашнена повърхност.Разделяме на две равни части.Всяка част разделяме на 4 равни части.Общо 8 части.разточваме всяка част и нареждаме 4 кори една върху друга като намазваме по между всяка кора с разтопено масло,завиваме на руло.Така получаваме 2 рула.Нарязваме всяко руло на триъгълници,намазваме тавичка с масло,поставяме в средата крайните прачета и после нареждаме другите триъгълниците както виждате на снимката..Оставяме отново да втаса.Намазваме с жълтъка разбит с 1лъжичка мляко и порусваме по желание със сусам.Печемв загрята на 180 градуса фурна около 40 минути.Проверявате готовността с клечка или нож.Готовата погача намажете с масло и покрийте с кърпа

Имате въпроси???
Задайте ги!!!


Няма коментари:

Публикуване на коментар