четвъртък, 10 декември 2015 г.

Панетоне

Панетоне е традиционния италиански козунак ,който присъства във всяка къща.Всяка година супермаркетите са пълни с различни марки панетоне и с още по различни размери :-) За съжаление като им прочета срока на годност и видя че имат трайност повече от половин година ми се изпаряват всички апетити :-).Така реших ,че ще се поизпотя ,но ще го направя.Два дни ми отне четенето на рецепти докато си избера как точно ще го направя,но резултата си струваше усилията.
Ето и рецептата
 За закваската:
140 г бращно
250 мл хладко мляко
2пак .суха мая

За тестото:
 125 г захар
110 г масло
2 яйца
1 жълтък
350-400 г брашно
1 с. л. настъргана лимонова кора
300 г захаросани цитрусови корички,ядки,сушени плодове

Начин на приготовление:
Смесваме продуктите за закваската и оставяме получената кашичка  да удвои обема си.когато това се получи добавяме мекото масло ,захарта и яйцата.Разбиваме добре с миксер(може и на ръка),добавяме пресятото брашно настургания лимон и солта и омесваме меко тесто,което не лепне по ръцете.Добавяме плодовете и ядките ,оформяме топка и оставяме в купа да втаса.За да стане това по бързо покриваме с фолио(прозрачно)Когато удвои обема си го изваждаме върху набрашнена повърхност и се премесва.Приготвяте си форма за панетоне с диаметър 20 см.Аз лично нямам форма за панетоне и използвах една тенджерка керамична и направих яка от хартия за печене.
 Слагаме хартия за пачене и на дъното на съда и поставяме тестото там.Покриваме пак с фолио и оставяме да удвои обема су за трети път.Когато е готово намазваме с белтък разбит с малко водичка.Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна около 55-60 минути.Когато видите ,че отгоре се е опекло слагаме алуминиево фолио за да не изгори.Проверявате с нож или дървено шишче дали е готово.След като прецените ,че е изпечено от вътре изваждате от фурната и оставяте върху решетка около 10 минути.След това вадите от формата и оставяте да изстине напълно преди да разрежете!! ДА ви е сладко :-)
Имате въпроси??
Задайте ги!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар